marți, 7 aprilie 2009

Pentru frumusete...de la bunica!

Daca acum gasim pe piata o multime de creme si lotiuni care sa satisfaca toate nevoile si gusturile, pe vremea bunicii mele femeile isi preparau in casa licorile care sa le infrumuseteze si improspateze tenul.

Astfel, m-am gandit sa lasam putin hainutele si sa va public cateva retete cosmetice, foarte usor de preparat acasa, gasite intr-o carte publicata in anii '60.

Lotiune tonica. Se amesteca: 50 g alcool cu 4 linguri decoct de nalba, laptuca, verbina, petale de trandafir si musetel. Se adauga 5 linguri suc de castraveti si 1/2 lamaie.

Lotiune de albastrele pentru calmarea ochilor iritati si tonifierea tesuturilor acestora. Se face un decoct din 50 g petale de albastrele la 500 g apa. Aceasta se poate intrebuinta in 2 feluri: comprese caldute pe ochi, spalarea ochilor cu un tampon de vata inmuiat in decoct.

Lotiune tonica pentru tenuri sensibile. Decoct din 10 g musetel, 10g nalba, 10 g tei la 1 l de apa. La sfarsit se adauga 100 g alcool si 2 g acid salicilic.

Lotune astringenta pentru tenuri grase cu pori dilatati. Decoct din 30 g hamei la 1 l de apa.

Lotiune din petale de trandafir. Se lasa la macerat, timp de 15 zile, 50 de grame de petale de trandafiri rosii in 500 g otet din vin. e adauga 500 g apa distilata.

Lotiune pentru cresterea genelor. Se amesteca 100 g infuzie concentrata de ceai cu 1 g sulfat de chinina sau 1 lingurita rom cu 3 lingurite ulei de ricin.

Masca pentru ten gras si pori dilatati. Se amesteca un albus de ou batut spuma cu 1-2 lingurite de zeama de lamaie.

Pentru tratarea cuperozei. Se fierb doua laptuci timp de o oara intr-un litru de apa. Se aplica lotiunea pe fata dimineata si seara. Seara, inainte de culcare se aplica pe partile cuperozate foile de laptuca calde introduse intre doua tifoane si se lasa 30 de minute.


...va continua

P.S. Parfum pentru haine

...de tinut in pliculete in sifonier.

- floare de coacaze negre 50 g, pulbere de stanjenel 50 g.
- levantica 50 g, petale de trandafiri 50 g, pulbere de stanjenel 50 g, cuisoare pisate 50 g
- coaja de portocala 50 g, coaja de lamaie 50 g, radacina de stanjenel 25 g, esenta de portocala 3 g, esenta de garoage 8 g.

Niciun comentariu: